2012-12-20

Måla om hall

Slipa tapet och måla om hall

När jag har semester tar jag tillfället i akt och pysslar hos släkt och vänner. Denna gång var det min kusin Jenny, aka Pleti, som skulle hjälpas.

Hall före
Hall efter

Hallen hade en strukturtapet i odefinierbar färg. Strukturen var i olika nivåer. Mycket intressant tapet.

Först spacklade och målade vi taket. Du ska alltid börja uppifrån och ned när du målar.

Sedan var det fram med slippapper. Efter ett tag insåg vi att vi skulle behöva hålla på hur länge som helst, så slipmaskinen jag tagit med kom väl till pass. Efter mycket, mycket slipande (Jenny är perfektionist) ansåg vi oss äntligen klara. Fram med trasa och torka av väggarna för att få bort allt slipdamm. 


Vi delade upp målningen så att en sparmålade (alltså målar alla kanter och hörn med en pensel, cirka 4 cm) och den andra gick loss med roller. Tänk på att inte vara för snål med färgen, och inte heller för generös så att det skvätter överallt. På bilden ser vi Jenny in action mitt i natten. Vi har båda svårt för att sluta pyssla i tid.





Vissa luckor hade tapet som vi slipade. Dock blir det inte helt slätt, så till slut bestämde vi oss för att ta bort tapeten. För att göra det på bästa sätt tar du och fuktar tapeten, låter det stå några minuter och tar sedan en spackelspatel och tar bort färgen. Skulle det vara någon envis tapet kan du använda slipen för att få bort allt.

För listerna använde vi linoljefärg. Det blir en fin färg av det och passar när du vill ha mer gammaldags stuk på måleriet. Dock tar det cirka 100 år (ungefär 24 timmar) innan färgen är torr för ytterligare en strykning.


Ett tips är att använda arbetsskor när du är igång och målar. Det tänkte vi inte på utan körde au naturel. Vackert.

Vi använde dock plast i dörröppningarna för att undvika att slipdamm skulle komma in överallt i huset. 

Fortsättning följer!

Inga kommentarer: