2012-02-16

Sy kuddar

Kuddar till alla

Vad gör man när en god vän vill att man syr kuddar? Jo, man gör det. Raskt. Vi gick till Svenskt Tenn och tittade på alla deras fina, färgsprakande tyger och valde sedan två tyger. Vidare till Ohlssons tyger på Sveavägen som är en av mina favorittygaffärer och köpte två dolda dragkedjor och två dunkuddar. Så här blev kuddarna!


I den fina butiken på Strandvägen lärde jag mig ett nytt sätt att klippa till tyg. Klipp en liten bit, ta sedan en av trådarna och följ den med saxen. På detta sätt ser du till att det verkligen blir rakt när du klipper. Med dessa dyrgripar till tyger ville jag verkligen hålla saxen rätt i hand.




Jag mätte ut kuddfodralen till 52x52 cm.Kuddarna var 50x50 cm men rejält stoppade, så jag tog lite extra plus att cirka 1 cm går till sömnsmån. Jag började med att börja sy i en dragkedja. Har du en speciell pressarfot för blixtlås: använd den! Livet blir så mycket enklare då. Jag har själv haft en liten issue med att känna mig osäker på blixtlås, men som sagt, med rätt pressarfot blir det mycket smidigare.








När jag hade sytt dragkedjan på både sidorna (jag höll blixtlåset stängt hela tiden, en smaksak hur man vill göra) vek jag över en kant så att dragkedjan skulle döljas helt. Detta tyg är riktigt styvt, så för första gången behövde jag inte använda strykjärn. Dock är det alltid bra att nåla. 






Sy sedan en söm så nära kanten som du bara kan, utan att för den skull komma alltför nära så att dragkedjan inte kan öppnas eller stängas. 










När dragkedjan var klar var det bara det snabba och lätta kvar: att sy ihop styckena räta mot räta. Jag fick inte riktigt till mötet mellan dragkedjan och raksömmen, så här fick jag sy lite för hand. Blev dock nöjd med slutresultatet. 








Ytterligare en kudde
Det blev ett litet stycke tyg över när jag hade gjort min kamrats kuddar. Givetvis ska inget gå till spillo, så jag gjorde mig en egen kudde också.



Jag började med att använda ett befintligt kuddfodral för att få måtten. Alltid bra att hålla sig på en plan yta när man ska mäta. Har man inget sybord finns alltid golvet. Salta katten tyckte det var oerhört spännande med alla trådar.




Ve och fasa, jag klippte ju inte riktigt som jag skulle. Detta är ett tidigare gardintyg, och jag hade precis sprättat upp sömmen för att det skulle vara så rakt som möjligt. Vad gör jag då? Jo, jag mäter så att tyget med hål faktiskt kommer med i min kudde. Detta var det sista tyget jag hade, så jag kunde inte helt sonika klippa ut nytt tygstycke.
Tack och lov tänkte jag till lite, och med strykjärn och mycket ånga täppte hålen till sig. 






Tyget från tennet skulle inte räcka till hela framsidan, så jag laborerade med lite olika sätt. Det föll sedan på en helt vanlig centrerad kvadrat mitt fram på kudden. Jag strök kanterna på det mönstrade tyget, och klippte av hörnen så att det inte ska bli så tjockt. Sedan var det fram med symaskinen igen och sy så nära kanten som möjligt. 






Jag skulle precis sy i en dragkedja när jag insåg att jag bara hade för korta. Då klockan var 02.15 fanns ingen syaffär öppen, så jag sydde helt sonika ihop kudden längst ned. Den dagen jag behöver tvätta fodralet kommer jag att se till att jag har en dragkedja som är 30 cm.


Nu ska symaskinen få vila en liten stund. Jag med kanske.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Jag väntar med spänning på nästa avsnitt - hur man syr fodral till större kuddar som lämpligen kan användas som ryggstöd i sängen!

// Robin

Sonja Blaus sa...

Den som väntar på något gott...

Jessica sa...

Tack för inspiration och lärdom. Nu blir det kuddar med blixtlås här med! God Jul!

Med vänlig hälsning Jessica