2011-06-06

Gör eget elementskydd

Fixa ditt egna elementskydd
Element är kanske inte de vackraste detaljerna i ett hem, och nu ville jag hitta på ett sätt att dölja ett. Jag ville också göra en smal skiva för att sätta blommor och ljusstakar på den (behöver alltid mer avställningsytor). Jag hade sett en ritning i Clas Ohlsons pysseltidning som jag tog fasta på.

Före
Efter
  
Först sågade jag till bitar som ska utgöra formen. Jag har köpt en regel, 4,5 cm, som jag sedan sågat mitt itu för att mina skruvar skulle kunna gå igenom.








För att reglarna inte skulle spricka när jag skruvade fast dem i varandra förborrade jag hål. Gör det, det blir så mycket lättare då.


Jag skruvade alltså sedan ihop formen.






Nu var det dags att lägga formen på plyfan jag köpt på Fredells. Jag har läst att man kan använda spånskivor också, men på Fredells rekommenderade de att köpa den dyrare plyfan. Javisst, sade jag. Jag skruvar fast formen i plyfan.


Dags att blanda till betongen. Jag går helt och hållet på känn och börjar med att ösa i den torra betongen i min nyinköpta rosa plasthink. Tillsätter en del vatten och rör om med min smörkniv i trä. Jag börjar lite lätt med att vispa runt så att det mesta blandas.


När det är något sånär blandat tar jag till min fantastiska hjälp: färgblandaren, som även funkar för betong. Sätt fast den i borrmaskinen och så lätt har du en bra betongblandare. Jag kör rätt så långsamt för att borren inte ska gå för varm. Första gången vispade jag utan denna. Ojoj, vilken träningsvärk.

Jag häller betongen i formen till hälften ungefär. Jag lägger sedan i armering i form av stålnät som jag har klippt till. Jag slår formen i marken kraftigt några gånger för att försöka få ut luftbubblorna. Jag lägger sedan på mer betong över nätet, och slår formen igen. Lägg på plast för att betongen inte ska torka för snabbt och ge sprickor. Eftervattna några gånger inom det närmsta dygnet.




När formen är klar är det dags för träunderredet. Jag använde mig att en soffbordsskiva samt masonit för "brädorna". Mät hur hög du vill ha, och tänk på att göra plats för golvsockeln. Ta gärna också en smula bredare än elementet för att verkligen ge plats för värmen att ta sig ut.




Jag använde mig av en rak lång skiva för att mäta ut linjerna för mina brädor i masoniten. Jag försökte använda mig av mitt fiffigaste trick, att tvinga fast vattenpasset och sedan få raka linjer. Funkade inte här, så trots mina försök att få det spikrakt gick det sådär. Får väl säga att det är charmigt när man ser att det är hemgjort...

Eftersom masoniten är så lätt limmade jag endast på brädorna. Har du tjockare material är det bra att först limma och sedan skruva ihop dem på baksidan. Jag lade på mina bästa böcker för att klämma ihop materialen.





Åh nej! Skivan jag gjorde blev för kort, då jag just ändrade lite på formen på stommen för att gå ut lite mer på sidorna från elementet. Jaja, bara att göra en ny form och gjuta igen.







Jag sågade sedan av brädorna nedtill för att underlätta dammsugning. Fiffigt, inte sant!





Nu är formen klar, och jag lägger den helt sonika på stommen, utan att fästa. Betongen är såpass tung att jag hoppas och tror att den kommer klara sig ändå. Färdig!



1 kommentar:

Muffin sa...

Jösses, vad du är pysslig - jättefint ju!