2011-06-29

Göra egen flädersaft

Gör din egen flädersaft

Äntligen sommar! Mitt säkraste sommartecken är att det är dags att göra flädersaft. Mitt recept innehåller:
30 klasar fläder
3 citroner
2 kg socker
30 g citronsyra
1,5 liter vatten

Gör så här för bästa flädersaften:
Plocka 25-30 normalstora klasar av fläder (för att veta att det är äkta fläder ska blomklasen vara som en handflata ovantill. Är den kupad är det oäkta fläder och den ska du låta bli.)

Koka upp 1,5 liter vatten.

Häll i 2 kg socker (fantastiska massor, men gott blir det) i det kokande vattnet och vispa runt sockret så att det smälter.

Häll sedan i 30 g citronsyra i sockervattnet och rör runt.

Skiva 3 sköljda citroner tunt. Lägg i dem i en stor kastrull och varva fläder och citron.

Häll över sockervattnet i kastrullen.

Låt svalna och ställ sedan in i kylskåpet i 4-5 dagar. Rör om varje dag.

Efter 4-5 dagar är det alltså dags att hälla upp saften. Sila bort citron och fläder och häll i vackra glasflaskor som är väl rengjorda. Det blir knappt 3 liter färdig saft, och då är den rejält koncentrerad. Du kan också använda plastflaskor som du kan lägga i frysen typ hur länge som helst. Har du inte en gammaldags sil från typ 60-talet kan du använda ett tips jag fick från Maria: Sila saften genom en vanlig kökshandduk som man spänner upp på en uppochned-vänd stol som man ställer på ett bord. Så ställer man en kastrull under och häller genom handduken.

Varsågod, en etikett som du kanske vill använda.









Sommardrink med fläder:
En skvätt koncentrerad flädersaft
En slurk gin
Lite mer fruktsoda
Kläm i lite lime
Is

Njut!

Inga kommentarer: